Ως γνωστόν,

ή αν δεν είναι, τώρα θα το μάθετε για τα καλά, ακούω πολύ παραδοσιακή μουσική του Ιταλικού νότου τον τελευταίο καιρό (ξανά και πάλι, γιατί όλα στη ζωή είναι ρόδα – αν και μου φαίνεται ότι άλλο ήθελε να πει ο ποιητής, αλλά τέλος πάντων…) Ξέφυγα πάλι ενώ ήθελα απλά να μοιραστώ αυτό το απίστευτο video με μια ιδιαίτερη ερμηνεία του Guarracino. Το τραγούδι, όπως λέει ο πιστός μου οδηγός, είναι γνωστό σε πολλές παραλλαγές, αλλά το θέμα είναι ένα: το μικρό, άσχημο ψαράκι καλογρίτσα (ή καστανάκι) ερωτεύεται την δεσποινίς Σαρδέλλα, που έχει χωρίσει από τον Κύριο Παλαμίδα, και προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά της. Μόλις το μαθαίνει ο Παλαμίδας γίνεται έξαλλος! Αρματώνεται, μαζεύει τους φίλους του και γίνεται ένας καβγάς στο βυθό μεταξύ των ψαριών άλλο πράγμα! Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του τραγουδιού, πραγματικά μπαρόκ στην σύλληψη, είναι ο κατάλογος των αντιπάλων ψαριών που έχει όσα ψάρια μπορείτε να φανταστείτε κι άλλα τόσα!

Αλλά, άλλο να τα λέω κι άλλο να το βλέπετε!

Κι αν αυτό σας ανοίξει την όρεξη για τραγούδια – όχι για ψάρια, βρε! – ψάξτε τις εκτελέσεις των Nuova Compagnia di Canto Popolare ή του Roberto Murolo. Όσο για μένα, θα μείνω για λίγο ακόμα στους Accordone με τους Marco Beasley και Pino de Vittorio και τα κλασικά όργανα….Advertisements

About Ολυμπία

Παραμυθοκορφάδες - όπως στα κολοκύθια, αλλά με παραμύθια
This entry was posted in Μουσικές του κόσμου, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ως γνωστόν,

  1. Κι όλο κλαίνε τα καβουράκια, δηλαδή.
    Επειδή όμως σε ξέρω και κατά βάθος είσαι εστέτ σαν και μένα, δες αυτό (και τα εφτά). 🙂

    • ΑΧ! Κι εγώ που προσπαθώ να κρύβω τον εστετισμό μου; (αν και μάλλον σαν τις βούλες της λεοπάρδαλης είναι αυτό – δεν κρύβεται με τίποτα…..)

      Σ’ευχαριστώ για το link και θα προσπαθήσω να το δω σύντομα! Για κάποιο μυστήριο λόγο η σύνδεσή μου είναι χάλια το Σαββατοκύριακο, έτσι δεν μπόρεσα να δω παρά τα πρώτα 5 λεπτά από το πρώτο μέρος….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s