ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

Μόλις γύρισα από τις διακοπές μου στην πατρίδα όπου ως κάθε Ελληνίδα και Έλληνας, φαντάζομαι, είδα κι εγώ το σήριαλ-φαινόμενο: το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή! Η μητέρα μου μου εξήγησε τα διαφόρα γυρίσματα της πλοκής, ο αδερφός μου γκρίνιαζε ότι δεν τον άφηνα να απολαύσει το σήριαλ με τις συνεχείς απορίες μου, αλλά, επειδή είμαστε μια αγαπημένη και ανεκτική οικογένεια, με ανέχτηκαν, με επιμόρφωσαν και τελικά, ενημερώθηκα πλήρως για τα πάντα!

Ομολογώ ότι παρ΄όλο που βρήκα το τίτλο παραπλανητικό (αν ήταν Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπήδουλας ίσως να τον έβρισκα πιο κατάλληλο), και ότι και ο εναλλακτικός τίτλος του πατέρα μου, ‘Δολοπλοκίες στο Χαρέμι’, δεν με ικανοποίησε πλήρως (παραήταν περιγραφικός), το σήριαλ με ενθουσίασε. Τι φορέματα, τι κοσμήματα, τι μαξιλάρες και κλινοσκεπάσματα! Εκείνο δε το κόκκινο καναπεδάκι στην κρεβατοκάμαρη του Ιμπραήμ πασά με κατασυγκίνησε! Αχ, και μόνο που το σκέφτομαι, τρέμω! Ένα τέτοιο ΘΕΛΩ!!!

Σοβαρά, ομως, νομίζω πως το σήριαλ είναι το πιο φεμινιστικό πράγμα που θα μπορούσε να έχει γυριστεί, και είναι και ιδιαίτερα ανατρεπτικό για την ανδρική πατριαρχική σκέψη, καθώς τα κύρια μηνύματά του είναι:

α) Οι γυναίκες ΠΡΕΠΕΙ να δουλεύουν, και δή έξω από το σπίτι. Γιατί αν δεν δουλεύουν το μόνο που σκέφτονται είναι ο άντρας τους (κι όχι με τον καλό τρόπο που θα ήθελαν οι υπιστορίζοντες μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, δηλ. να είναι στο σπίτι και να του μαγειρεύουν και να του πλένουν τα ρούχα κτλ). Πράγματι, νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα: οι γυναίκες πρέπει να έχουν ενδιαφέροντα και ασχολίες πέρα από το σπίτι τους.

β) Αν ολόκληρος Σουλεϊμάν δεν κατάφερε να βάλει τάξη στο χαρέμι του, ποιά ελπίδα έχει ο μέσος άνδρας να τα καταφέρει με πάνω απο μια γυναίκα; Το σήριαλ δίνει σαφή απάντηση: ΚΑΜΙΑ! Με το να τάσσεται υπέρ των μονογαμικών σχέσεων (λόγω ανάγκης) το σήριαλ όχι μόνο ενδυναμώνει τη θέση της γυναίκας (που, όπως είπαμε ήδη, θα πρέπει να δουλεύει και να μην είναι κλεισμένη στο σπίτι), αλλά και προκαλεί την καθιερωμένη μουσουλμανική παράδοση των πολλαπλών συζύγων.

Τέλος πάντων, εγώ αυτά κατάλαβα βλέποντας το σήριαλ. Ακόμα δεν κατάλαβα το μονόλογο του Σουλεϊμάν λίγο πριν λύσει την πολιορκία της Βιέννης (εκείνον με το βρεγμένο και ντροπαλό περιστέρι και τα φτερά του έρωτα), αλλά δεν πειράζει. Άλλωστε, εδώ στην ξένη χώρα θα δω ξανα Σουλεϊμάν μόνο αν μάθω τούρκικα (αν και αυτό το κόκκινο καναπεδάκι ήδη μου λείπει, αχ….).

Advertisements

About Ολυμπία

Παραμυθοκορφάδες - όπως στα κολοκύθια, αλλά με παραμύθια
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

 1. Και να ξέρεις ότι για ιστορικό σήριαλ, έχει αξιοθαύμαστη ακρίβεια.
  (Εσύ δεν μου είχες δανείσει την «Χιουρέμ», μιας Γαλλίδας, κάποτε;)
  Καλή χρονιά!

  • Αυτό να λέγεται! Ειδικά μετά τους Βοργίες και τους Τυδώρ που δεν έχουν καμία σχέση σχεδόν με την πραγματικότητα (ή, εστω, τα κοινώς αποδεκτά ως γεγονότα,και τις ερμηνείες για κίνητρα και χαρακτήρες από τους ιστορικούς)….
   Ναι, μάλλον! Τώρα αγόρασα για τη μαμά (αλλά και μένα) και την άλλη Χιουρρέμ, μιας τουρκάλας με απίστευτα μακρύ επώνυμο….
   Καλή χρονιά!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s